De geschiedenis van de club

Op 1 mei 1990 reden enkele fietsers voor de eerste maal een rit van 40 km. Deze fietsers waren stamgasten van café Sportvrienden in de Dorpsstraat te Zelem. Met de steun van de toenmalige uitbaters, Elza, Rita en Georges was de toeristenclub Sportvrienden Zelem opgericht. Tot 1995 bleven de activititeiten beperkt tot recreatief fietsen met ritten van 40 à 50 km.

In 1996 sloot de club aan bij de Vlaamse Wielrijdersbond. We stelden een volledig zondagvoormiddagprogramma samen en op zaterdag reden clubleden klassiekers, semi-klassiekers en toerritten van de VWB en voor de eerste maal een tweedaagse naar Monschau.

In 1997 richtte de club de eerste maal de “Acht van Zelem” in , met 110 druipnatte deelnemers, en in 1998 kwam er de organisatie van de Lenterit en de Herfstrit bij. De belangstelling voor de Acht van Zelem bleef stijgen met reeds 1000 deelnemers in 1999.

Vanaf 2000 werd de “Cafetaria Sporthal Zelem” ons nieuw clublokaal en onze drie organisaties hadden het Sportcentrum “De Kambergen” als startplaats. De “Acht van Zelem” kende op 10 mei 2003 een eerste piek met liefst 1517 deelnemers.

Vanaf 2004 werd het ledenbestand van de club regelmatig aangevuld met nieuwe leden: stevige fietsers maar ook goede organisatoren. Onze drie organisaties bleven groeien met liefst meer dan 2000 deelnemers in 2007 aan de Lenterit, Herfstrit en de Acht van Zelem tezamen en tevens de eerste organisatie van een mountainbiketocht. Het voorlopig laatste piekmoment was de 12e editie van de Acht van Zelem op zaterdag 10 mei 2008 met praktisch 2000 deelnemers (1955 exact).

Het doel van onze club is het bevorderen van de onderlinge kameraadschap, de clubgeest en de solidariteit. Belangrijk is voorzeker om na de rit even na te praten om de goede geest te behouden. Het fietsprogramma van onze club bestaat uit de kalender van de zondagritten van maart tot oktober over afstanden van 60 tot 90 km, terwijl op zaterdag allerlei ritten geprogrammeerd staan met langere afstanden en met dikwijls VWB-klassiekers, semi-klassiekers en toeritten.Ook een jaarlijkse fietstweedaagse en een buitenlandse trip staan op het programma.

De clubkledij wordt gedragen door de clubleden bij alle clubritten. Vanaf 2009 zal de kledij bestaan uit een blauw-witte uitrusting van leverancier Bioracer met de clubnaam “Zelem Cycling”, die de vorige benaming WTC Sportvrienden Zelem zal vervangen.

Club foto

Reacties zijn gesloten.